المپیاد مسابقهای علمی است که هرساله میان دانشآموزان دبیرستانی (تا 18 سال) سراسر جهان به صورت تیمی و انفرادی برگزار میشود و هر کشور برای انتخاب تیمهای منتخب خود، مراحلی را در نظر گرفته است. هدف از این مسابقات، رشد و شکوفایی علمی نوجوانان و آشنایی کشورهای مختلف با علوم روز است.
هماکنون المپیادهای علمی و ادبی در 8 رشته زیر در كشور توسط باشگاه دانش پژوهان جوان وابسته به وزارت آموزش و پرورش در 5 مرحله برگزار میشوند که به ترتیب حروف الفبا عبارت اند از:
- المپیاد ادبی [+]
- المپیاد ریاضی [+]
- المپیاد زیستشناسی [+]
- المپیاد سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی [+]
- المپیاد شیمی [+]
- المپیاد فیزیک [+]
- المپیاد کامپیوتر [+]
- المپیاد نجوم و اخترفیزیک [+
- المپیاد جغرافیا[+]
- المپیاد علوم زمین[+]
- المپیاد اقتصاد و مدیریت[+]
- المپیاد تفکر و کارآفرینی[+]
دانش آموزان با توجه به شرایط سنی، رشته تحصیلی و وضعیت درسی در هریک از المپیادها می توانند شرکت کنند.
مزایای المپیادی شدن چیست؟
بنیاد ملی نخبگان، وزارت علوم و سازمان نظام وظیفه هر یک جوایزی را برای دانشآموزان المپیادی در نظر گرفتهاند که در زیر به برخی از این موارد اشاره میشود:
- معافیت از کنکور سراسری در رشتههای مربوط برای مدالآوران طلایی هر رشته
- اضافه شدن 10 درصد به تراز کنکور دانشآموزانی که در المپیادهای علمی مدالهای نقره یا برنز کسب کردهاند و همچنین طلاییهایی که در شتهی غیرمرتبط قصد ادامهی تحصیل دارند.
- انجام خدمت سربازی (پسران) با انجام پروژههای علمی و تحقیقاتی
- پرداخت وامهای کمبهره برای خرید مسکن، خودرو و سفرهای تحقیقاتی از طرف بنیاد ملی نخبگان
- امکان ادامهی تحصیل در دو رشته به صورت همزمان در دانشگاهها
- امکان استفاده از سهمیهی نخبگان در هنگام استخدام در مشاغل دولتی
- و …
برای اطلاع از دیگر مزایا و یا تغییرات در موارد فوق، به سایت بنیاد ملی نخبگان مراجعه نمایید. همچنین دانشگاهها، ادارات آموزش و پرورش و مدارس نیز جوایزی را به صورت نقدی یا اعتباری برای دانشآموزان در نظر میگیرند که این مورد در شهرها و مدارس و دانشگاههای مختلف تفاوتهای زیادی دارد و از معافیت حضور در یک کلاس خاص تا جوایز نقدی و تفریحی و وامهای دانشجویی بدون بهره را شامل میشود.
برای اطلاع بیشتر به سایتhttp://www.irysc.com مراجعه کنید.
معرفی المپیاد دانش آموزی نانو
المپیاد دانشآموزی علوم و فناوری نانو» فعالیتی است که ابتکار برگزاری آن با این عنوان متعلق به کشور ماست. به این معنا که در کشورهای دیگر مسابقات دانشآموزی با تعیین یک طرح مشخص و یا اردوهای یک هفتهای آموزش فعالیتهای آزمایشگاهی برگزار میشود. اما ترکیب مناسبی از رقابت همزمان در حیطه تئوری و عملی که همه مباحث اصلی مطرح در علوم و فناوری نانو را در برگیرد، تا به حال در هیچ کشوری اجرا نشده است.
از اهداف برگزاری المپیاد نانو می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
• شناسایی استعدادهای برتر دانشآموزی
• کمک به پایدارسازی جریان تربیت نیروی انسانی در زمینه فناوری نانو
• کمک به پیشتازی جمهوری اسلامی ایران در آموزش پایه نانو
این المپیاد در 6 مرحله بریای دانش آموزان پایه دهم و یازدهم برگزار می شود. بنیاد ملی نخبگان پس از هشت دوره برگزاری المپیاد دانشآموزی علوم و فناوری نانو، این رویداد را مورد تایید و حمایت خود قرار داده است. بر این اساس برگزیدگان دوره ششم به بعد میتوانند از تسهیلات این بنیاد بهرهمند شوند. همچنین برگزیدگان ادوار مختلف المپیاد نانو میتوانند در کانون برگزیدگان باشگاه نانو فعالیت کنند. این کانون با هدف ارتقای برگزیدگان تا محقق و فناور برتر شدن در سطح کشور پشتیبان اعضا خواهد بود.
برای اطلاع بیشتر به سایتhttp://nanoclub.nano.ir مراجعه کنید.
- نمونه سوالات المپیاد نانو[+]